Ügyfélszolgálat:info@woldoshop.cz

Piros maca terhesség alatt, mikor segít és mikor kell szünetet tartani?

A maca természetes adaptogénként vált népszerűvé, amely támogatja az energiaszintet és a hormonális egyensúlyt. Egy szuperélelmiszer, amelyre sokan esküsznek. De mi van akkor, ha eljön a terhesség ideje? Érdemes folytatni a szedését, vagy inkább szünetet tartani?

tehotenstvi_1

Mi az a maca, és miért érdemes beiktatni az étrendbe?

A maca (latinul Lepidium meyenii) egy gyökérzöldség, amely a perui Andokból származik, és gyakran "perui ginzengként" is emlegetik. A hagyományos andoki kultúrákban évszázadok óta használják élelmiszerként és tonizáló szerként a vitalitás fokozására. Napjainkban a maca por vagy kapszula formájában elérhető, sárga, piros és fekete változatban – mindegyik egyedi tulajdonságokkal.

Sokan használják a maca-t a hormonális egyensúly, a mentális jóllét, a termékenység és az energiaszint támogatására. Az elmúlt évek kutatásai azt sugallják, hogy a maca egyes nőknél támogathatja a menstruációs ciklust vagy fokozhatja a libidót. Fontos azonban megjegyezni, hogy nem gyógyszer, hanem étrend-kiegészítő, és hatása egyénenként eltérő lehet.

Maca a teherbeesés elősegítésére?

A maca különösen népszerű azok körében, akik teherbe szeretnének esni. Ebben az időszakban a hormonális egyensúly támogatása különösen előnyös lehet, főként rendszertelen ciklus vagy stresszes időszak esetén. Sok nő pozitív tapasztalatokról számol be: jobb hangulatról, több energiáról, szabályosabb ciklusról. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy étrend-kiegészítőről van szó, és nem orvosi kezelésről meddőség esetén.

És ha már terhes vagy?

Ez már egy másik helyzet. Bár a maca természetes eredetű, a hormonrendszerre gyakorolt hatása terhesség alatt nem kellően feltárt. Nem áll rendelkezésre elegendő tudományos bizonyíték a biztonságos alkalmazásról ebben az időszakban. Egyes források kifejezetten azt javasolják, hogy terhesség alatt ne szedjük, mivel befolyásolhatja a hormonális egyensúlyt, amely ekkor különösen érzékeny.

Ez nem azt jelenti, hogy a maca veszélyes, hanem azt, hogy hiányoznak a megbízható adatok a biztonságosságáról ebben az életszakaszban. Ezért általában azt javasolják, hogy a maca használatát szüneteltessük a szülésig, vagy legalább a szoptatási időszak végéig. Ha mégis fontolgatod a használatát, mindenképp egyeztess orvosoddal vagy nőgyógyászoddal.

Mivel helyettesítheted a maca-t?

Terhesség alatt az ideális megközelítés a kiegyensúlyozott, változatos étrend. A vitaminok, ásványi anyagok, rostok, minőségi fehérjék és egészséges zsírok elengedhetetlenek. Ha valami hasonlót keresel a maca helyett, íme néhány tipp:

  • Zöld leveles zöldségek (pl. spenót, kelkáposzta) – természetes folsavforrás
  • Hüvelyesek – vas és fehérje
  • Teljes kiőrlésű gabonák – tartós energia és rost
  • Diófélék és magvak – egészséges zsírok és magnézium
  • Fermentált ételek – emésztés és immunrendszer támogatása

És ha már van otthon maca-d?

Lehet, hogy még a terhesség előtt kezdtél el maca-t szedni, amikor még csak tervezted a babát. Ha most terhes vagy, a legjobb, ha szünetelteted a használatát. Érdemes lehet később, a szülés után, a regeneráció időszakában visszatérni hozzá – de még akkor is érdemes egyeztetni szakemberrel.

Melyik maca-t válaszd? Piros, sárga vagy fekete?

Három fő maca típus létezik: piros, sárga és fekete. Mindegyik kissé eltérő tulajdonságokkal rendelkezik. A sárga a legelterjedtebb, és általános vitalitástámogatásra alkalmas. A fekete inkább fizikai teljesítményre és férfi termékenységre specializált. A piros maca kifejezetten nőknek ajánlott hormonális egyensúlytalanság, rendszertelen ciklus vagy gyermekvállalási tervek esetén. Lágyabb íze van, és kíméletesebb hosszú távú használatra. Ha megbízható, de gyengéd típust keresel, a Woldohealth bio piros maca remek választás.

És mit érdemes még mellé fogyasztani? A női egészség átfogó támogatásához jól kombinálható C-vitaminnal (pl. acerolából), cinkkel és magnéziummal, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer megfelelő működéséhez, a hormonális egyensúlyhoz és a fáradtság csökkentéséhez.